<
Cseresznye leves=
Hozzávalók: egy literes üvegnyi cseresznyebefőtt ( vagy ennek megfelelő mennyiségű nyers cseresznye), 4 tojás, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kristálycukor, egy fél citrom, egy csipet só, egy darabka fahéj.
Simára keverjük a tojások sárgáját a porcukorral meg a citromhéjjal. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a kristálycukorral meg a citromlével. Felforralunk másfél liter vizet a sóval, meg a fahéjjal, és beleszűrjük a befőtt levét. A levesbe mártogatott kanállal galuskákat szaggatunk a levesbe a kemény tojáshabból, majd szűrőkanállal tányérra szedjük, félretesszük. A simára kevert tojássárgájához először egy kevés levest adunk, lassan, nehogy összekapjon, majd a levesbe öntve felforraljuk.
Melegen vagy hidegen tálaljuk, a leves tetejét megkoronázva habgaluskákkal. Más befőttből, gyümölcsből is jó, de készíthetjük mirelit gyümölcsből is, amelyet csak pár percig főzünk.
Káposztaleves=Fél kg savanyú káposztát kimosunk. Másfél liter vízzel feltesszük, puhára főzzük. 8 dkg vöröshagyma, 4 dkg zsír, 4 dkg lisztből pirospaprikával készült rántással berántjuk és kolbászt karikázunk bele.
Tejfölös burgonyaleves=40 dkg burgonya, 4 dkg zsír, vagy olaj, 3 dkg liszt, 1 közepes fej hagyma, vágott zöldpetrezselyem, só, bors, 2 ek tejföl.
A burgonyát megmosom, kockákra vágom és sós vízben megfőzöm. Világos hagymás, petrezselymes rántást készítek, majd felöntöm erőlevessel. Sózom, borsozom és felforralom. Hozzáteszem a burgonyát és a tejfölt és újra felforralom.
Bableves füstölt kolbásszal=20 dkg szárazbab, 20 dkg füstölt jóféle kolbász, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek zsír, 3 dkg liszt, 1 fej hagyma, 1 kk paprika, petrezselyemzöld, csipetke. A babot megmosom és előző este beáztatom. Másnap a babot a babérlevéllel sós vízben felteszem főni. Beleteszem a zöldségeket, majd az utolsó negyed órában a 4-5 centis darabokra vágott kolbászt. Mikor megpuhult berántom hagymás, fokhagymás, paprikás rántással és belefőzöm a csipetkét.
Paprikás krumpli=
Hozzávalók : 1,5 kg (új)burgonya,15 dkg parasztkolbász,2 fej vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma,1 zöldpaprika,1 paradicsom,5 evőkanál olaj,1 evőkanál pirospaprika,1 kávéskanál őrölt kömény,1 dl tejföl
Az újburgonyát hideg vízbe tesszük, héját lekaparjuk, utána jól megmossuk, az apróbbakat egyben hagyjuk a többit kettévágjuk. A kolbászt pár pillanatra vízbe mártjuk, - így könnyebben lehúzzuk a bőrét, - majd felkarikázzuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk. A paradicsomot pár pillanatra szűrőkanállal forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és cikkekre vágjuk.
Lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kolbászt, a fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt köményt, kevés vízzel felöntjük, és elkeverjük. Hozzáadjuk az újburgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, megsózzuk, lefedjük, és lassú tűzön kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Tálaláskor a tetejére kevés tejfölt teszünk.
Rakott krumpli=
Hozzávalók:1 kg közepes szemű krumpli,6 tojás,10 dkg füstölt, paprikás kolbász,5 dl tejföl,2 tojássárgája,diónyi sütőmargarin,10 dkg szeletelt, füstölt szalonna (bacon)
A krumplikat 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan megsikáljuk és leöblítjük. A tojásokat megmossuk.
A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadunk 1 evőkanál sót (ettől ízletesebb lesz), és a forrástól számított 20 percig, fedő alatt, szelíd tűzön puhára főzzük. A tojásokat erősen sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpli alól leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat ugyancsak meghámozzuk, elnegyedeljük vagy felkarikázzuk. A kolbászt meleg vízzel leöblítjük (így könnyen lehúzhatjuk a héját), azután vékonyan felkarikázzuk. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat. A sütőt 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vajjal/margarinnal kikenünk egy lapos tűzállótálat, aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és elsimítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, majd megkenjük a tejföl felével. A maradék krumplit felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük a szalonnaszeleteket. A sütőben addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára pirul (35-40 perc). Vegyes idénysalátával vagy ecetes savanyúsággal tálaljuk.
Krumplis tészta=
Hozzávalók:1 csomag kockatészta,4 közepes krumpli,2 közepes fej hagyma,1 evőkanál pirospaprika,6 evőkanál olaj,só,őrölt feketebors
A krumplit meghámozzuk, apró kockára vágva sós vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, leszűrjük (a levét ne öntsük ki, leveshez jó még!). Közben kifőzzük a tésztát. A hagymát kockára vágjuk, az olajon világosra pirítjuk, beleszórjuk a pirospaprikát, és hozzátesszük az összetört krumplit. Alaposan összekeverjük, megborsozzuk, ha nagyon száraznak tűnik, öntünk még hozzá olajat, majd a leszűrt tésztával alaposan összekeverjük. Lehet még egy kicsit serpenyőben pirítani, ropogósan is nagyon finom.
Sütemények
Csokoládétorta=
Hozzávalók:4 tojás,17,5 dkg cukor,10 dkg liszt,10 dkg étkezési keményítő,2 teáskanál sütőpor,3 evőkanál kakaópor,1 csomag csokoládéízű főzhető pudingpor,fél l tej, 1 evőkanál cukor,20 dkg tej tortabevonó csokoládé, 25 dkg vaj,7,5 dkg porcukor, 3 evőkanál rum,6 evőkanál meggylekvár, 4 evőkanál csokoládéforgács
Kibéleljük sütőpapírral egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 4 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük. A cukrot rászórjuk, és addig keverjük, amíg krémes állagú lesz. Beledolgozzuk a tojássárgákat is. A lisztet a keményítővel, a sütőporral, a kakaóval és egy csipet sóval elkeverjük, és a tojásos krémre szitáljuk. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük. A masszát a formába öntjük, és a sütőben kb. 40 percig sütjük. Rácsra borítjuk, kihűtjük. A krémhez a csomagon olvasható utasítás szerint megfőzzük a pudingot a tejjel, belekeverjük a cukrot. A csokoládét megolvasztjuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, és krémesre keverjük. Végül a pudingot is beledolgozzuk. A tortát vízszintesen három lapra vágjuk, a lapokat megcsepegtetjük rummal, és megkenjük a lekvárral. A krémet három részre osztjuk, egyharmadát az első lapra kenjük, rányomjuk a középső lapot, erre kenjük a második harmad krémet, és beborítjuk a felső tortalappal. A maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, és a tetejét megszórjuk csokoládéforgáccsal.
Francia csokoládétorta=
Hozzávalók: 250 g 65%-os étcsokoládé,250 g vaj,110 g porcukor,4 ml Grand Marnier likőr,5 db egésztojás,1 evőkanál liszt, 250 ml víz,125 g kakaópor,125 g cukor
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.Egy 20-22 cm átmérőjű, levehető oldalú tortakarika alsó lapját sütőpapírral lefedjük, és így fogatjuk bele a keretbe, majd a keretet kívülről alufóliába csomagoljuk úgy, hogy ne szökhessen bele majd a víz.A csokoládét, a vajat és a porcukrot vízgőzön felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a Grand Marnier likőrt és a lisztet.A masszát simára keverjük, és levesszük a vízgőzről.Habbá verjük az egésztojásokat, és hozzákeverjük a vajas masszához, és az így kapott tésztát az előkészített sütőformába öntjük.Egy tepsibe ujjnyi vastagon vizet öntünk, és a tortaformát a vízbe tesszük, majd 30 percig sütjük.Ha kisült, a tortaformát kivesszük a vízből, és hagyjuk kihűlni.Ha kihűlt, kivesszük belőle a tortát, és szeletelés után porcukorral,csokiöntettel tálaljuk.
Levesek
Cseresznye leves=
Hozzávalók: egy literes üvegnyi cseresznyebefőtt ( vagy ennek megfelelő mennyiségű nyers cseresznye), 4 tojás, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kristálycukor, egy fél citrom, egy csipet só, egy darabka fahéj.
Simára keverjük a tojások sárgáját a porcukorral meg a citromhéjjal. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a kristálycukorral meg a citromlével. Felforralunk másfél liter vizet a sóval, meg a fahéjjal, és beleszűrjük a befőtt levét. A levesbe mártogatott kanállal galuskákat szaggatunk a levesbe a kemény tojáshabból, majd szűrőkanállal tányérra szedjük, félretesszük. A simára kevert tojássárgájához először egy kevés levest adunk, lassan, nehogy összekapjon, majd a levesbe öntve felforraljuk.
Melegen vagy hidegen tálaljuk, a leves tetejét megkoronázva habgaluskákkal. Más befőttből, gyümölcsből is jó, de készíthetjük mirelit gyümölcsből is, amelyet csak pár percig főzünk.
Káposztaleves=Fél kg savanyú káposztát kimosunk. Másfél liter vízzel feltesszük, puhára főzzük. 8 dkg vöröshagyma, 4 dkg zsír, 4 dkg lisztből pirospaprikával készült rántással berántjuk és kolbászt karikázunk bele.
Tejfölös burgonyaleves=40 dkg burgonya, 4 dkg zsír, vagy olaj, 3 dkg liszt, 1 közepes fej hagyma, vágott zöldpetrezselyem, só, bors, 2 ek tejföl.
A burgonyát megmosom, kockákra vágom és sós vízben megfőzöm. Világos hagymás, petrezselymes rántást készítek, majd felöntöm erőlevessel. Sózom, borsozom és felforralom. Hozzáteszem a burgonyát és a tejfölt és újra felforralom.
Bableves füstölt kolbásszal=20 dkg szárazbab, 20 dkg füstölt jóféle kolbász, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek zsír, 3 dkg liszt, 1 fej hagyma, 1 kk paprika, petrezselyemzöld, csipetke. A babot megmosom és előző este beáztatom. Másnap a babot a babérlevéllel sós vízben felteszem főni. Beleteszem a zöldségeket, majd az utolsó negyed órában a 4-5 centis darabokra vágott kolbászt. Mikor megpuhult berántom hagymás, fokhagymás, paprikás rántással és belefőzöm a csipetkét.
Paprikás krumpli=
Hozzávalók : 1,5 kg (új)burgonya,15 dkg parasztkolbász,2 fej vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma,1 zöldpaprika,1 paradicsom,5 evőkanál olaj,1 evőkanál pirospaprika,1 kávéskanál őrölt kömény,1 dl tejföl
Az újburgonyát hideg vízbe tesszük, héját lekaparjuk, utána jól megmossuk, az apróbbakat egyben hagyjuk a többit kettévágjuk. A kolbászt pár pillanatra vízbe mártjuk, - így könnyebben lehúzzuk a bőrét, - majd felkarikázzuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk. A paradicsomot pár pillanatra szűrőkanállal forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és cikkekre vágjuk.
Lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kolbászt, a fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt köményt, kevés vízzel felöntjük, és elkeverjük. Hozzáadjuk az újburgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, megsózzuk, lefedjük, és lassú tűzön kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Tálaláskor a tetejére kevés tejfölt teszünk.
Rakott krumpli=
Hozzávalók:1 kg közepes szemű krumpli,6 tojás,10 dkg füstölt, paprikás kolbász,5 dl tejföl,2 tojássárgája,diónyi sütőmargarin,10 dkg szeletelt, füstölt szalonna (bacon)
A krumplikat 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan megsikáljuk és leöblítjük. A tojásokat megmossuk.
A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadunk 1 evőkanál sót (ettől ízletesebb lesz), és a forrástól számított 20 percig, fedő alatt, szelíd tűzön puhára főzzük. A tojásokat erősen sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpli alól leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat ugyancsak meghámozzuk, elnegyedeljük vagy felkarikázzuk. A kolbászt meleg vízzel leöblítjük (így könnyen lehúzhatjuk a héját), azután vékonyan felkarikázzuk. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat. A sütőt 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vajjal/margarinnal kikenünk egy lapos tűzállótálat, aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és elsimítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, majd megkenjük a tejföl felével. A maradék krumplit felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük a szalonnaszeleteket. A sütőben addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára pirul (35-40 perc). Vegyes idénysalátával vagy ecetes savanyúsággal tálaljuk.
Krumplis tészta=
Hozzávalók:1 csomag kockatészta,4 közepes krumpli,2 közepes fej hagyma,1 evőkanál pirospaprika,6 evőkanál olaj,só,őrölt feketebors
A krumplit meghámozzuk, apró kockára vágva sós vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, leszűrjük (a levét ne öntsük ki, leveshez jó még!). Közben kifőzzük a tésztát. A hagymát kockára vágjuk, az olajon világosra pirítjuk, beleszórjuk a pirospaprikát, és hozzátesszük az összetört krumplit. Alaposan összekeverjük, megborsozzuk, ha nagyon száraznak tűnik, öntünk még hozzá olajat, majd a leszűrt tésztával alaposan összekeverjük. Lehet még egy kicsit serpenyőben pirítani, ropogósan is nagyon finom.
Sütemények
Csokoládétorta=
Hozzávalók:4 tojás,17,5 dkg cukor,10 dkg liszt,10 dkg étkezési keményítő,2 teáskanál sütőpor,3 evőkanál kakaópor,1 csomag csokoládéízű főzhető pudingpor,fél l tej, 1 evőkanál cukor,20 dkg tej tortabevonó csokoládé, 25 dkg vaj,7,5 dkg porcukor, 3 evőkanál rum,6 evőkanál meggylekvár, 4 evőkanál csokoládéforgács
Kibéleljük sütőpapírral egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 4 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük. A cukrot rászórjuk, és addig keverjük, amíg krémes állagú lesz. Beledolgozzuk a tojássárgákat is. A lisztet a keményítővel, a sütőporral, a kakaóval és egy csipet sóval elkeverjük, és a tojásos krémre szitáljuk. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük. A masszát a formába öntjük, és a sütőben kb. 40 percig sütjük. Rácsra borítjuk, kihűtjük. A krémhez a csomagon olvasható utasítás szerint megfőzzük a pudingot a tejjel, belekeverjük a cukrot. A csokoládét megolvasztjuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, és krémesre keverjük. Végül a pudingot is beledolgozzuk. A tortát vízszintesen három lapra vágjuk, a lapokat megcsepegtetjük rummal, és megkenjük a lekvárral. A krémet három részre osztjuk, egyharmadát az első lapra kenjük, rányomjuk a középső lapot, erre kenjük a második harmad krémet, és beborítjuk a felső tortalappal. A maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, és a tetejét megszórjuk csokoládéforgáccsal.
Francia csokoládétorta=
Hozzávalók: 250 g 65%-os étcsokoládé,250 g vaj,110 g porcukor,4 ml Grand Marnier likőr,5 db egésztojás,1 evőkanál liszt, 250 ml víz,125 g kakaópor,125 g cukor
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.Egy 20-22 cm átmérőjű, levehető oldalú tortakarika alsó lapját sütőpapírral lefedjük, és így fogatjuk bele a keretbe, majd a keretet kívülről alufóliába csomagoljuk úgy, hogy ne szökhessen bele majd a víz.A csokoládét, a vajat és a porcukrot vízgőzön felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a Grand Marnier likőrt és a lisztet.A masszát simára keverjük, és levesszük a vízgőzről.Habbá verjük az egésztojásokat, és hozzákeverjük a vajas masszához, és az így kapott tésztát az előkészített sütőformába öntjük.Egy tepsibe ujjnyi vastagon vizet öntünk, és a tortaformát a vízbe tesszük, majd 30 percig sütjük.Ha kisült, a tortaformát kivesszük a vízből, és hagyjuk kihűlni.Ha kihűlt, kivesszük belőle a tortát, és szeletelés után porcukorral,csokiöntettel tálaljuk.