Csütörtök, 09.19.2019, 6:03 PM
Üdvözöllek Vendég | RSS

Az én honlapom

Utazás

 
 
 
 
 

Los Angeles(spanyolul El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula, magyarul,„A mi úrnőnknek, az Angyalok királynőjének faluja a Porciúncula folyón”), röviden L.A. Fontos gazdasági és kulturális központ,a világ szórakoztatóiparának egyik legfontosabb fellegvára. A várost hivatalosan 1850. április 4-én alapították.Lévén az Egyesült Államok egyik legnagyobb bevándorlási központja,etnikailag és kulturálisan rendkívül sokszínű. A város teljes területe 1290,6 km².Ebből 1 214,9 km² szárazföld és 75,7 km² víz,ez a teljes terület 5,86%-a.Legmagasabb pontja a Sister Elsie Peak 5080 láb(kb. 1700 m), a San Fernando völgy ÉK-i részén fekszik,a Mount Lukens hegy része.Klímája mediterrán,ami dús vegetációnak kedvez.Los Angeles a mediterrán övben helyezkedik el, enyhe nedves telek,meleg vagy forró,száraz nyarak jellemzik.Nyáron a hőmérséklet jóval 30 °C fölé emelkedhet,ilyenkor különös gondot okozhat a szmog.A nyári átlagos nappali csúcshőmérséklet 29 °C, a legalacsonyabb éjszakai 18 °C.Télen a nappali csúcs 19 °C és éjszaka sincs hidegebb 8-10 °C-nál.Számottevő(megmaradó) hóesés amolyan "egyszer-az-életben"jelenség.Los Angeles is gyakran van kitéve földrengéseknek,elsősorban a Szent András-törésvonal és két kisebb dél-kaliforniai törés,a San Jacinto és a Banning közelsége miatt. Los Angelest tartják a világ szórakoztatóipari fővárosának,a belvárostól ÉNY-ra eső Hollywood városrész neve világszerte egyet jelent a filmgyártással.Los Angeles két híres tengerparti negyede Santa Monica és Venice. Los Angeles talán leghíresebb negyede Beverly Hills.

Nevezetességei=

Museum of Contemporary Art,Japanese American National Museum(Múzeumok)
Los Angeles Central Library(Könyvtár)
Music center(Színház,koncertközpont)
Union Station(Pályaudvar)
Grand Central Market(Piac),Village Plaza(Bevásárlóközpont)
Chinatown(Kínai negyed)
Los Angeles Memorial Coliseum(Sportközpont)
Griffith Park
Greek Theatre(Színház)
Los Angeles Zoo(Állatkert)
Travel Town(Utazási kiállítás)
Getty Center(Művészeti kiállítás)
Museum of Tolerance(Holokausztos múzeum)
Santa Monica Pier(Vidámpark)
Rodeo Drive,Wlishire Boulvard(Fő utcák)
Mulholland Drive,Sunset Boulvard,Hollywood Boulvard(Sétányok)
Walk of Fame(Járdaszakasz)
Aquarium of the Pacific(Akvárium)
 
 
 
 
 
 
 

New York(hivatalos nevén City of New York) az egyik legjelentősebb politikai,üzleti és kulturális központ.Több félszigeten és szigeten,illetve részben a szárazföldön fekszik az Atlanti-óceán nyugati partján,a Hudson folyó torkolatában.Közkedvelt elnevezése még a Big Apple(Nagy Alma),de utalnak rá úgy is, hogy A város, ami soha nem alszik.New York az Amerikai Egyesült Államok atlanti partvidékének északi részén helyezkedik el.Három nagyobb ,Manhattan,Staten Island és Long Island és számos kisebb szigeten,ill.a szárazföldön (Bronx) helyezkedik el.Területe 1214,4 km², ebből 785,6 km² szárazföld és 428,8 km² víz (35,31%).Az USA ezen részén nedves kontinentális éghajlat uralkodik, amelyben nincsenek komolyabb hőmérséklet-ingadozások,ugyanakkor az időjárás meglehetősen kiszámíthatatlan. A legkellemesebb évszak az ősz.A telek általában hidegek,sokszor nagyobb havazásokkal, melyek megbénítják a várost. A tavasz enyhe.A New York-iak a várost gyakran „az öt kerület”-ként(the Five Boroughs)emlegetik, mivel a „város”(the City) szót Manhattanre használják,a többi városrész összefoglaló neve „a külső kerületek”(the Outer Boroughs). Ugyanakkor a New York City kifejezés az egész várost jelenti.Városrészei Manhattan,Bronx,Brooklyn,Queens,Staten Island.A New York-i színházi negyed a Times Square környékén található, Manhattan Midtown nevű részén.

Nevezetességei=

Metropolitan Museum of Art, Modern Museum of Art(Múzeumok)
American Museum of Natural History, El Museo del Barrio(Múzeumok)
Hayden Planetáriummal(Planetárium)
Szabadság-szobor,Empire State Building(Legmagasabb épület)
Grand Central Terminal(Pályaudvar),Union Square(Piac)
Brooklyn Bridge(Függőhíd)
Saint Patrick’s Cathedral(Katedrális),Riverside Church(Templom)
Washington Square,Central Park(Parkok)
New York Public Library(Könyvtár)
Lincoln Center(Kulturális központ)
 
 
 
 
 
 
 

Colorado állam nagyrésze hegyvidéki terület, melyet a Sziklás-hegység magas hegyláncai határoznak meg, kivételt ez alól csak a Colorado-, Arkansas-, és South-Platte folyók szűk völgyei jelentik. Az állam középső részét főként tűlevelű erdők, fenyvesek borítják, nyugati és keleti része legelő, préri. A települések zöme az állam középső részén található, nyugati és keleti része ritkán lakott terület.Legnagyobb városai az állam középső részén található Fort Collins,Boulder,Denver,Colorado Springs,és Pueblo.Az állam legnagyobb városa és egyben fővárosa a Colorado középső részén fekvő Denver,amely közlekedési,közigazgatási, kereskedelmi,oktatási, és kulturális központ. Számos felsőoktatási intézmény, a University of Denver, a University of Colorado,a Colorado Christian University és a Regis University található a városban.Denver-ben járva érdemes felkeresni a State Capitol Állami Kapitólium) gyönyörű épületét,ellátogatni a Colorado History Museumba, amely az állam és a város történelmét,és a Denver Art Museum-ba,amely egy csodálatos művészeti gyűjteményt mutat be.Ha egy kis szórakozásra vágyunk,akkor látogassunk el a Larimer Square és a Lower Downtown környékére,amely a város szórakozó és bevásárló negyede különféle üzletekkel, bárokkal és éttermekkel.Kipihenhetjük fáradalmainkat egy hosszú utazás után a város legnagyobb parkjában,a City Parkban,itt található a város közkedvelt állatkertje a Denver Zoo is.
 
 
 
 
 
 

New Jersey egy állam az Egyesült Államok Közép-atlanti térségében.Északkeletről New York,délkeletről és délről az Atlanti-óceán határolja,nyugatról Pennsylvania,délnyugatról pedig Delaware határolja.New Jersey állam területének nagy része a New York-i és Philadelphia-i agglomerációs régió része.Az állam öt régióra osztható fel természetföldrajza, illetve népessége alapján.Északkelet New Jersey, Északnyugat New Jersey, az állam közép-keleti és délkeleti része, az ötödik régió,a Fenyőföld.Földrajzi szempontból a terület három részre osztható,Észak-, Közép-, és Dél-Jersey.Éghajlatilag az állam több részre osztható fel. Az állam déli,középső és északkeleti területén nedves szubtrópusi éghajlat az uralkodó,míg az északnyugati területen nedves kontinentális az éghajlat,érezhetően hidegebb hőmérséklettel, köszönhetően magasabb fekvésének. A nyarak jellegzetesen forróak és nedvesek, a telek általában hidegek.Tavasz idején nagyon szélsőséges tud lenni az időjárás.

Nevezetességei=
 
Long Pond Vasművek Emlékpark,Monmouth Emlékpark, Morristown Nemzeti Történeti Emlékpark Maywood Vasúti Múzeum, Montclair Művészeti Múzeum, Morris Múzeum Liberty Tudományos Központ Paper Mill Színház PNC Amfiteátrum Bowcraft Vidámpark,Clementon Vidámpark, Mountain Creek Vizipark(vidámparkok) Land of Make Believe, Six Flags Great Adventure (Vidámparkok)
 
 
 
 
 
 
 
 

London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa,világváros, a korábbi Brit Birodalom fővárosaként a világ egyik politikai,pénzügyi és kulturális központja.London rengeteg intézménynek,szervezetnek és cégnek ad otthont,több világhírű múzeum,színház, koncertterem,repülőtér, vasútállomás,palota és hivatal található itt.Ma Londonnak rendszerint a Nagy-London néven is ismert egész várost hívjuk,ami a belvárosból(City) és harminckét londoni Borough-ból áll.Nagy-London területe 1579 km².London kikötőváros a Temze partján.A folyó nagy hatással volt a város fejlődésére.London éghajlata mérsékelt övi,meleg, de ritkán forró nyárral,hűvös, de ritkán hideg téllel és állandó,nem kevés csapadékkal.Hóesés ritkán van.Ma Nagy-London a belvárosból és 32 kerületből(borough,köztük Westminster városa) áll.A legjelentősebb központ Westminster,itt található a West End,London legfontosabb kulturális,szórakoztatóipari és bevásárlónegyede,itt található a pénzügyi intézmények kivételével a legtöbb,a városban található cég székhelye és az Egyesült Királyság kormányzati épületei.A londoni City a világ bankjainak központja és Európa fő üzleti központja.A City hétköznapokon rendkívül forgalmas,de hétvégeken meglehetősen csendes, mert lakónegyedek nemigen találhatóak itt.

Nevezetességei=

Westminsteri apátság,Buckingham-palota
Hyde Park, Richmond Park(Parkok)
Globe Színház
London Bridge
London Eye
British Museum
West End(Bevásárlónegyed),Kings Road(Bevásárlóutca)
 
 
 
 
 
 
 
 

Szaúd-Arábia(arabul: المملكة العربية السعودية) ország az Arab-félszigeten.Az ország nevének első része Abdel-Aziz ibn Szaúd,az első király nevét őrzi,akinek családja továbbra is uralja az államot.Fővárosa Rijád.Felszínének központja az északről és délről kő- és homoksivatagokkal övezett Nedzsd kopár fennsíkja.A félsivatagi sztyeppvidéket keletről,Földünk kőolajban leggazdagabb vidéke,a Perzsa-öböl menti síkság határolja.A fennsíkot nyugatról a Vörös-tenger árkára meredeken leszakadó hegyvidék kíséri. Gazdaságának alapja hatalmas kőolajvagyona.A Föld legjelentősebb készleteivel rendelkezik és az első számú exportőr is.Az egész,nagy kiterjedésű országban nincs egyetlenegy állandó vízfolyás vagy természetes tó sem.Az időnként előforduló felhőszakadások vizét vádik vezetik le.Az ország legnagyobb részére a szélsőségesen meleg és száraz időjárás jellemző. Így nyáron előfordul az 50 °C feletti hőmérséklet is.Télen fagy és hó is előfordulhat a belsőbb területeken illetve a magasabb hegyekben,de ezekre a természeti jelenségek egy-két alkalommal tapasztalhatóak csak egy évtized alatt.Az átlagos téli hőmérséklet januárban 8-20 °C között mozog az ország olyan belsőbb városaiban mint Rijád,és 19-29 °C között a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában.Az éjszaka az ország belsőbb,sivatagos területein még nyári időszakban is csípősen hűvös, mivel napnyugta után a homok hamar kiadja magából a meleget.Az átlagos évi csapadék mennyisége alacsony(100 mm körüli a legtöbb régióban),de a hirtelen felhőszakadások,akár kisebb árvizeket is okozhatnak.A sivatagok növényzete gyér, szárazságtűrő fűfélék és cserjések fordulnak elő.Az oázisokban apró termetű madarak élnek. A némileg hűvösebb és csapadékosabb hegyekben kőszáli kecske,vadmacska,pávián,farkas és hiéna él.A tengerekben a korallzátonyok élővilága gazdag.A szaúdi állam abszolút monarchia amelynek legfontosabb intézménye,maga a Szaúd dinasztia,amelyben a hatalom férfi ágon öröklődik.Az országnak nincs alkotmánya,sem választott kormánya(nem tartanak általános választásokat),így ezek hiányában a királyi jogkört hivatalosan nem korlátozza más,mint az iszlám szent könyve a Korán,amely betölti az alkotmány funkcióját,és az iszlám jogrendje,a Saría.Ugyanakkor a királynak döntései során egyetértésre kell jutnia a vallási vezetőket tömörítő ulemával,a jellemzően az uralkodói család tagjaiból álló Miniszterek Tanácsával.A lakosság körülbelül 90%-a arab.A vallás tekintetében az ország 70%-a vahabita,30% szunnita.Hivatalos nyelvük az arab.Szaúd Arábia területén van a muszlimok legfontosabb zarándokhelye,Mekka városa,benne a Kába-szentély.Az évi zarándoklat óriási tömegeket mozgató esemény.A főváros éttermeiben számos helyi és nemzetközi specialitást kínálnak. Rijád konyháinak hagyományos élelmiszer alapanyaga a búza(kenyérgabonaként,és legfőképpen búzadara,kuszkusz vagy bulgur( formájában),a köles,datolyák(„a sivatag kenyere"), különféle zöldségek(gyakran pároltan,megfőzve,vagy tejföllel elkészítve)és hüvelyesek.Kecske, birka,szárnyas különféle marha- és tevehúsok képviselik az állati eredetű élelmiszerek palettáját.Az ételfogásokat főként kereszt-köménnyel,szerecsendióval,fahéllyal és sáfránnyal fűszerezik.Használatban van azonban még a friss borsmenta,petrezselyem vagy koriander is.Rijádban megtalálhatók mindazon specializált élelmiszerek,amelyeket a háztartásokban tárolni és felhassználni lehet,mint a különféle formájú kenyereket.

Nevezetességei=

Rijád Múzeum,Jeddah Múzeum
Souk Al-Alawi(Bazár)
Mekka(Kába kő)

Rijád nevezetességei=
Péntek-mecset
Al-Hokm-Palota,
Al Maktaba-Park,Salam Park, Chamber of Commerce-Park(Parkok)

Medina nevezetességei=
Quba Mecset(Maszdzsid Quba)
 
 
 
 
 
 
 
Irán(perzsául ایران) egy közel-keleti ország mely Délnyugat-Ázsiában található.Szomszédai északon Azerbajdzsán,Örményország,Türkmenisztán,keleten Pakisztán és Afganisztán, nyugaton Törökország és Irak.A Khomeini ajatollah vezette 1979-es forradalmat követően az országot átnevezték Iráni Iszlám Köztársasággá (جمهوری اسلامی ایران), mellyel Irán államformája teokratikus(iszlám)köztársasággá alakult.Az Irán szó rokonértelmű a szó árja jelentésével,„Az árják földje.”Területének központi részét sivatagos,illetve sztyepp-borította, mocsarakkal,sós tavakkal tarkított felföld teszi ki amelyhez északon a Kaszpi-tenger partján húzódó Elburz,délnyugaton pedig a Zagrosz-hegység láncai kapcsolódnak.Az eurázsiai hegységrendszer láncai(Zagrosz,Alborz és más hegységek)veszik körbe az iráni fennsíkot.A fennsík medencéi keleten sivatagosak,részben sós tavak töltik ki a medencéket.Nyugatabbra több az eső,a medencékben sztyepp alakult ki.Legmagasabb pont, Damáwand,5771 m. Teherán közelében az Alborz Irán legcsapadékosabb vidéke.Itt az "iráni dzsungelnek" nevezett mérsékelt égövi nedves erdő nő.Nagyobb síkságok az iráni fennsík és peremhegységein kívül találhatók,északon a Kaszpi-tenger mellett,délen pedig a Perzsa- és az Ománi-öböl partvidékén.A terület szárazsága miatt nem alakultak ki hosszú,bővízű folyók. Irán határán ömlik a Perzsa-öbölbe a Shatt al-Arab(más néven Arvand Rūd).Északon hosszú szakaszon a Kaszpi-tenger az országhatár.Északnyugaton az Urmia-tó.A keleti országrész sós mocsarai közül a legnagyobbak,Dasht-e-Kavir,Dasht-e-Lut.Irán éghajlata mérsékelt égövi és nagyon száraz.Legszárazabbak a magashegyi medencék,ahová a nedvességet hozó szél már nem jut el.A csapadék valamivel több nyugaton,ezért a lakosság is a nyugaton tömörül.Az ország északi peremén,a Kaszpi-tenger síkságán a hőmérséklet néha fagypont alá esik.Eső egész évben eshet.Nyugaton a Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet,télen délben is fagypont alatt marad,sok a hó.Az ország keleti és középső részének medencéi szárazak,a csapadék 200 mm alatt marad,helyenként valódi sivatag alakult ki.A nyári meleg meghaladja a 38 °C-t.Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain enyhe a tél,a nyár nagyon forró és párás.Az évi csapadékmennyiség 135–355 mm.Hegyi medencékben sivatag és sztyepp alakult ki az ország legnagyobb részén.A csapadékos hegyvidékeket erdő fedte. Fővárosa,Teherán(Tehran), hivatalos nyelvük a perzsa(fárszi).
 
Teherán nevezetességei=
 
 Városi színház(Vahdat Concert Hall) Szőnyegmúzeum, Archeológiai múzeum
 
Irán nevezetességei=
 
Museum of Iran,Reza Abbasi Museum,Biodiversity of Iran(Múzeumok)
 
 
 
 
 
 
 
 
Törökország(törökül Türkiye Cumhuriyeti, IPA: /tyɾkije dʒumhuɾijeti/) állam,amelynek területe kisebbik részben Európában,nagyobbik részben Ázsia délnyugati részén fekszik.A Fekete-tenger és a Földközi-tenger között elhelyezkedő Anatóliai-félsziget alkotja az ország fő területét.Északról Grúzia, és Örményország,keletről Irán,délről Irak és Szíria,míg nyugatról az Égei-tenger szigetei,Görögország és Bulgária határolja. Törökország kultúrája igen változatos,ötvözi a keleti és a nyugati tradíciókat. Földrajzi fekvésének köszönhetően az ország mind politikailag,mind gazdaságilag fontos stratégiai pontnak számít.Törökország demokratikus,szekuláris, az alkotmánya szerint magát nemzetállamként meghatározó ország, de élnek más kisebbségek is az ország területén.1923. október 29. óta köztársaság.A Törökország szó alapját képező török melléknév/főnév valószínűleg a göktürk vagy köktürk(„törökök gyökere”) népcsoport türük szavából származik (i. sz. 8. század),mellyel magukat nevezték.Az országot az európai és török geográfusok más-más szempontok szerint osztják különböző tájegységekre.Az európai felfogás az alábbi egységekre tagolja az oszágot,Nyugat-Anatólia és a Márvány-tenger partvidéke ,Pontuszi-hegyvidék Anatóliai-fennsík ,Toros-hegyvidék, Kelet-Anatólia (Örmény-magasföld) ,és Délkelet-Anatólia.A török geográfusok hét fő földrajzi régiót különböztetnek meg,melyeket tájegységekre bontanak. Törökország Ázsia nyugati részén fekszik.A Kis-Ázsiai félsziget egy központi fennsíkból és keskeny tengerparti síkságokból áll,északon a Pontuszi,délen a Toros-hegylánc határolja. Keleten is hegyvidék található,itt ered az Eufrátesz, a Tigris és az Araksz folyó,itt fekszik a Van-tó,valamint az Ararát hegy Törökország legmagasabb pontjával(5166 m).Az ország területének 80%-a 500 méternél magasabban fekszik a tengerszint felett,partvonala 8372 km hosszú, határain belül 15 sziget fekszik,és két tengerszorosa van,a Boszporusz és a Dardanellák.Anatólia geológiai sajátosságai miatt előfordulnak erős földrengések is. Törökország folyói közül a leghosszabbak az Eufrátesz(1263 km),a Kızılırmak(1151 km),a Sakarya(824 km) és a Murat(722 km).Anatólia területén körülbelül 50 nagyobb és 200 kisebb tó fekszik (összesen 9423 km²ezek közül a legnagyobb a Van-tó.A másik említésre méltó tó a Tuz-tó,ami szó szerint „sós tavat” jelent, mérete a lehullott csapadék mennyiségétől függően változik,peremét lerakódott só borítja.Törökország régióinak éghajlata igen változatos.Az égei- és földközi-tengeri területeken mediterrán éghajlat a jellemző, enyhe, esős telekkel, meleg, száraz nyarakkal.A fekete-tengeri területek csapadékban gazdagok,1400 milliméternyi átlaggal,nedves szubtrópusi éghajlattal.A régió keleti részein enyhébb az időjárás,nyugaton szárazabb.A hegyvonulatok megakadályozzák a mediterrán éghajlati hatást az anatóliai területeken,így itt kontinentális éghajlat uralkodik.A keleti részeken(Örmény-magasföld) tipikus magashegységi éghajlat a jellemző,kemények a telek. Nyugaton (Anatóliai-fennsík) a téli hőmérséklet átlagértéke 1 °C, a nyarak melegek, szárazak,gyakran 30 °C fölötti hőmérsékletűek,az éghajlat száraz sztyepp-jellegű.Az ország tartományokból áll,melyeket ilcsékre(körzet) osztanak.Az ilcsék alárendelt egységei a budzsakok és a kaszabák(kisvárosi önkormányzatok).A falvak önkormányzatai a városoknak vannak alárendelve,míg a falvaknál kisebb települések a falusi önkormányzatoknak.A városok szemtekre(kerület) vannak osztva, melyek további alegységekből, mahallékból állnak.Minden egyes közigazgatási alegységnek külön vezetője van.Ankara(régiesen Angora) 1923 óta Törökország fővárosa, második legnagyobb városa Isztambul után,valamint az ország egyik legnagyobb egyetemi városa.Isztambul Törökország legnagyobb városa,annak kulturális,művészeti és gazdasági központja.Hivatalos nyelvük a török.
 
Ankara nevezetességei=
 
Anatóliai Civilizációk Múzeuma, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Anıtkabir(Múzeumok) Milli Kütüphane,Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi(Könyvtárak), Bilkent Egyetem könyvtára Mavi Göl Park(Kéktó-park), Harikalar Diyarı Park, Altınpark, Göksu park(Parkok) Estergon Kalesi(Az esztergomi vár és bazilika rekonstrukciója) Hacı Bayram mecset, Kocatepe-mecset Bakırcılar Çarşısı (Rézművesek Piaca) Armada, Karum(Bevásárlóközpont)
 
Isztambul nevezetességei=
 
Hagia Szophia székesegyház, Galata-torony Kék mecset, Szulejmán-mecsetet Boszporusz-híd, Fatih szultán híd Akmerkez,Kanyon Shopping Mall,Metrocity,Mayardom(Bevásárlóközpontok) Pano(Borház) Topkapı palota, Yıldız palota, Dolmabahçe palota
 
 
 
 
 
 
 
 

Egyiptom(arabul:مصر, IPA: [misˤɾ], a helyi dialektus alapján [ˈmɑsˤɾ]) Észak-Afrikában,illetve részben Délnyugat-Ázsiában(Sínai-félsziget) fekszik.Nyugaton Líbiával,délen Szudánnal,északkeleten pedig Izraellel határos.Északon a Földközi-, keleten a Vörös-tenger övezi.Legértékesebb része a Nílus-völgy 10–15 km széles termékeny folyami oázisa és 200 km széles deltavidéke,amely a Líbiai-sivatag oázisokkal, homokbuckákkal, mélyföldekkel(Kattara-mélyföld -133 m)tarkított mészkőtábla-vidéke és a Vörös-tenger árkára 2000 m magasból leszakadó Arab-sivatag mészkőből és homokból álló sivatagra és hegyvidékre osztja az országot.A már Ázsia területéhez tartozó Sínai-félsziget kopár hegyvidékét a Szuezi-csatorna választja el az ország többi részétől.Legmagasabb pontja,Jabal Kătrîna 2637 m.A Nílusnak Egyiptom területén nincs komolyabb mellékfolyója,csak mesterséges öntözőcsatornák ágaznak ki belőle és térnek vissza bele.Tavaszi áradását már az ókorban is nagy biztonsággal tudták előre jelezni.Az évente lerakott hordalék a trágya szerepét töltötte be az ártéren.Az Asszuáni-gát megépítésével megszűnt az áradások hordalék-lerakása.Legnagyobb tava a Nasszer-tó.Mesterséges víztározó Egyiptom és Szudán határán. Az Asszuáni-gáttal duzzasztották fel.Ezen kívül a tengerpartokon alakultak ki lagúnák,illetve a Szuezi-csatornát vezették keresztül pusztai sós tavakon.Egyiptomnak sivatagi éghajlata van, kivéve a Földközi-tenger partvidékét,ahol száraz szubtrópusi éghajlat alakult ki.A Földközi-tenger környékén télen hullik csapadék.Északról dél felé haladva egyre szárazabb lesz a levegő,és egyre nő a hőmérséklet.Amíg Alexandriában az átlagos évi csapadékmennyiség 184 mm, addig ez az ország déli részén még az 5 mm-t sem éri el.Az 1000 méternél magasabban fekvő területeknek magashegységi jellege van.Egyiptom államformája 1953. június 18. óta parlamentáris köztársaság.Egyiptomban többpártrendszer működik.A kormányzás félelnöki rendszerben történik,azaz a végrehajtó hatalom megoszlik az elnök és a miniszterelnök között.A választópolgárok a parlament tagjain kívül az elnököt is közvetlenül választják.A lakosság 94%-a szunnita muszlim ,6% kopt-keresztény.Az országban az arab nyelv egy dialektusát beszélik,de beszélik még az angolt és a franciát is.Hivatalos nyelvük az arab.Fővárosa Kairó.Ismertebb városai,Théba,Alexandria,Luxor,Hurghada.

Kairó nevezetességei=

Tahrir tér
Haszán szultán mecsete, Mohamed Ali mecsete, Túlún mecset
El Mullaga templom,Abu Szerga templom
Egyiptomi Múzeum

Luxor nevezetességei=

Amenhotep templom,Karnak templom,Luxori templom,Amon templom,Khonszu templom
Szent tó
II. Ramszesz szobra

Théba nevezetességei=

Széth halotti temploma, Hatsepszut királynő temploma
Királyok Völgye
Memnon kolosszusai

Alexandria nevezetességei=

Midán et-Tahrir tér
Szent Márk templom,
Görög-Római múzeum, Tengerészeti múzeum
Pompeiusz oszlop
Állatkert, Akvárium
 
 
 
 
 
 

A Svéd királyság(Konungariket Sverige svédül) Skandináviában,Észak-Európában található. Nyugaton Norvégia,északkeleten Finnország,délkeleten a Skagerrak- és a Kattegat-szoros, keletről pedig a Balti-tenger és a Botteni-öböl határolja.Svédország földrajzilag a Skandináv-félszigethez tartozó állam,nyugatról és északról Norvégia,keletről Finnország határolja,és tengeri határokat oszt délről Dániával.Az ország 450 000 km²-en terül el.A legnagyobb svéd sziget Gotland(fővárosa Visby),amely népszerű üdülési célpont.Nyugati vidékein a Skandináv-hegység nevű magashegység fut végig, melynek legmagasabb pontja a Kiruna közelében található,2000 m feletti magasságú Kebnekaise.A magashegység lehetőséget nyújt a téli sportok kedvelőinek síelésre.Svédországot három nagy vidékre osztják,melyek 25 tájegységre(ún. landskap) bomlanak a következők szerint,Götaland vidékének tájegységei: Skåne Blekinge, Halland, Småland,Västergötland, Östergötland,Bohuslän,Dalsland, Öland, Gotland.Svealand vidékének tájegységei: Södermanland, Närke,Värmland,Västmanland, Uppland,Dalarna.Norrland vidékének tájegységei: Gästrikland,Hälsingland,Härdejdalen, Medelpad,Jämtland,Ångermanland,Västerbotten,Lappland, Norrbotten.Svédország három legnagyobb tava a Vänern, a Vättern és a Mälaren tavak.A Skandináv-hegységből eredő folyók rövidek,nagy esésük miatt jelentős vízerőkészlettel rendelkeznek.Legnagyobb részén mérsékelt éghajlat uralkodik,a Golf-áramlat által hozott melegnek köszönhetően.Dél-Svédországban a lombhullató fák,míg északon a fenyők dominálnak.Svédország legészakibb, sarkkörön túlra nyúló részén az év téli szakaszában nem kel fel a nap,míg nyáron 24 órás napsütés jellemzi ezeket az északi vidékeket.Itt szubarktikus éghajlat,fátlan hegyek a jellemzőek.A tél a tenger mérséklő hatására nem túl hideg,a nyár hűvös,de a parti sávban időnként fülledt is lehet.Svédország északi részét a sarkköri tundra éghajlat jellemzi(hosszú, hideg tél,rövid nyár).A Skandináv-hegységtől keletre,a kontinentális éghajlatot mérsékeli a Balti-tenger(hűvös nyár, enyhe tél).Délnyugaton már az óceáni éghajlat jellemzői figyelhetők meg.Uralkodó növénye a fenyő.Az ország területének jelentős részét erdők borítják, az északi tájakon pedig tundra az uralkodó növénytakaró.Délre haladva egyre több a mezőgazdasági művelés alatt álló terület.Svédország parlamentáris,vagy alkotmányos monarchia.Államfője a király, akinek a feladata kizárólag protokolláris teendőkre korlátozódik.Stockholm a fővárosa, és egyben legnagyobb városa.Ismertebb városai még Göteborg és Malmö.Hivatalos nyelvük a svéd.

Stockholm nevezetességei=
 
 Stockholmi Királyi Palota, Stockholmi városháza Nobel-múzeum Sager Ház Skansen
 
 
 
 
 
 
 

Az Oroszországi Föderáció(oroszul Российская Федерация, Rosszijszkaja Fegyeracija)vagy röviden Oroszország(Россия, Rosszija) Európa keleti részétől Észak-Ázsia(Szibéria )keleti partjáig, a Csendes-óceánig terjedő ország. A Föld legnagyobb területű állama,atomhatalom.Fővárosa Moszkva.17 075 400 km²-es területével a világ legnagyobb országának számít.Fennhatósága alá tartozik a Kalinyingrádi terület nevű exklávé is.A következő országokkal határos szárazföldön:Norvégia Finnország,Észtország,Lettország, Fehéroroszország,Ukrajna, Grúzia,Azerbajdzsán,Kazahsztán,Kína,Mongólia,Észak-Korea. Kalinyingrádi területének pedig Litvánia és Lengyelország a szomszédja.Oroszországban 9 időzóna van használatban.A hatalmas távolságok miatt változatos a domborzat,az éghajlat,a növényzet és a talaj.A kelet-európai síkságon északról délre egymást váltják sorban a tundra, tűlevelű erdők(tajga),vegyes és lombhullató erdők,sztyeppe,és félsivatag a Kaszpi-tenger vidékén,mivel a növényzet változása tükrözi az éghajlat változását.Szibériában hasonló sorozat van.Oroszország felszíne nagyon változatos. Területének nagy részét óriási síkságok borítják. Fő tájegységei a Kelet-európai-síkság vagy Orosz-síkság,Oroszország európai részén fekszik,dél felől a Kaukázus,keletről az Urál választja el a Nyugat-szibériai-alföldtől. Mezőgazdaságilag igen termékeny vidék,de ásványkincs-lelőhelyekben is gazdag. Északnyugati részén a Kola-félszigettel és Karéliával határos.A Kola-félsziget geológiailag a Balti-pajzshoz kapcsolódik.A jég lecsiszolta a kőzetét és keskeny vonulatokat hozott létre.A mélyedésekben tavak helyezkednek el.Legnagyobbak az Onyega és a Ladoga.Az Onyega-tó és az Urál között óriási kiterjedésű síkság fekszik morénavidékekkel.Északi részén tundravidékek jellemzőek,ettől kissé délebbre már erdős hátságok fekszenek,Szmolenszk–Moszkvai-hátság, Balti-hátság.Középső és déli részének nagyobb tájegységei,Voliny-Podóliai-hátság,Dnyeper menti síkság,Közép-orosz-hátság,Volga menti hátság, Oka–Don-síkság. Keleten az Obscsij szirt és az Elő-Urál magasabb fekvésű területei fekszenek. Legdélebbi területe a Fekete-tengeri-síkság és a Kaszpi-mélyföld.A mélyföldön kiterjedt sós tavak helyezkednek el, mint az Elton-tó vagy a Baszkuncsak-tó. Az Urál-hegység választja el Európát Ázsiától, keleti lábánál van a kontinensek határa.A Jeges-tengertől a Kazah-sztyeppéig,észak-déli irányban 2000 km hosszan magasodik.A Kaukázus Oroszország déli vidékét a Fekete-tengertől a Kaszpi-tengerig fiatal lánchegység foglalja el.A Nagy-Kaukázus ma is gyűrődik, mozgását vulkáni tevékenység és földrengések követik.Központi részén kialudt tűzhányók sorakoznak, mint az Elbrusz, a Kazbek,vagy a Dih-Tau.A Kaukázus láncai főleg nyersanyagokat és kőszenet rejtenek.A Nyugat-szibériai-alföld az Uráltól keleti irányban a Jenyiszej folyóig húzódik,így a világ legnagyobb sík alföldi vidéke.Északi határa a Jeges-tenger,dél felé a Kazah-hátságig és az Altajig terpeszkedik.Észak felé lejtő terület, folyói majdnem mind az Ob vízgyűjtő területéhez tartoznak.Tundrás, tajgás és erdős sztyeppés, változatos táj sok kis tóval.Fűtőanyagok és ércek lelőhelye.A Közép-szibériai-fennsík a Jenyiszej és a Léna között terül el. A Lénától kelet felé a Kelet-Szibériai-hegység vonulata emelkedik,mely több hegyvonulatból áll a hegyek magassága 2300–3200 m között váltakozik.Oroszországban mintegy 200 000 tó van.Legnagyobb tavai,a Bajkál-tó (31 500 km²), a Ladoga-tó(18 400 km²) és az Onyega-tó(9890 km²)A Kelet-európai-síkság északi táján, a Nyugat-szibériai-alföld egyes részein és Északkelet-Szibéria területén hatalmas mocsárvilágot láthatunk.Leghosszabb folyói Ob, Amur, Léna, Volga, Jenyiszej.Északon szubarktikus éghajlat a jellemző.Az ország déli részének hegységei megakadályozzák a meleg légtömegek beáramlását az Indiai óceán felől,a nyugat és észak felé nyitott síkságok kiteszik az országot az arktikus(sarkvidéki) és az óceáni befolyásoknak.Emiatt az ország nagy részén csak két évszak különül el a tél és a nyár; a tavasz és az ősz rövid ideig tart.Fővárosa Moszkva.Ismertebb városai még Szentpétervár,Omszk,Volgográd.Az állam elnöke a fegyveres erők főparancsnoka,vétójoga van a parlamentben,hatalma van a törvényhozás területén is.Ő tesz javaslatot a miniszterelnök személyét illetően.Hivatalos nyelvük az orosz.

Oroszország nevezetességei=

Ermitázs(Szentpéterváron Múzeum),Állami Tretyjakov Galéria,Állami Puskin Múzeum
Arany Gyűrű(Kulturális útvonal)
Moszkvai Nagyszínház, Malij Színház,Moszkvai Művészszínház
Kreml(Épületegyüttes)
Belépés
Keresés
Naptár
«  Szeptember 2019  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Mentett bejegyzések
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 49
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0